English gyogyir11.hu vakok és gyengénlátók számára is olvasható verziója.
Tájékoztatás rendelés helyének megváltozásáról!: A Vahot utcai ultrahang rendelés átmenetileg a Fehérvári út 12-be költözött. A rendelés ideje változatlan maradt.     Közérdekű közlemény!: Betegeinktől több jelzés is érkezett, hogy telefonon a „Szakrendelőbe”soron kívüli vizsgálatot ajánlottak fel számukra. Ez félrevezetés, ilyen a Szakrendelő részéről nem történt.        Tájékoztató: A Laboratórium 2015. március 30-tól érvényes működési rendjéről     Új fájdalomcsillapítási eljárás: GUNA bioterápia    Laboratórium működési rend változás!: Részletes információkért kérjük kattintson ide!   
Személyesen: XI. ker Fehérvári út 12.
Telefonon: +36 1 279 21-11
E-MAIL (24 órán belül válaszolunk)
Betegelégedettségi kérdőív

Gasztroenterológia

 

Dr. Fodor Györgyi
Hétfő               08-14
Kedd               14-20
 
Dr. Haba Tamás
Csütörtök         08-13
 
   
 

 

Bejelentkezés: Telefonon: 279 - 2111 vagy 06-30-437-1283

E-mailben: fizetosrendeles@szentkristofrendelo.hu

További információ: Gasztoenterológiai_kisokos

 

Gasztroenterológiai vizsgálatok és árak

 

GASZTROENTEROLÓGIAI RENDELÉS
1117 Budapest Fehérvári út 12. III. 306. szoba

 

Az OEP által szakrendelőnknek biztosított finanszírozás nem teszi lehetővé szolgáltatásaink bővítését, ezért Intézményünkben fizetős szolgáltatásként gasztroenterológiai rendelést indítottunk. Tevékenységünk a szakorvosi konzultációt követően a gyomortükrözés, valamint vastagbéltükrözés és a szövettani vizsgálatok elvégzését is magában foglalhatja.


Gasztroenterológiai alapvizsgálat ajánlott minden nyelőcső, gyomor és bélpanaszokkal, valamint máj, hasnyálmirigy és epe problémákkal illetve ezen betegségek tüneteivel jelentkező beteg számára. A vizsgálatok elsődleges célja, hogy megelőzze, illetve korai stádiumban felfedezze a betegségeket, így sokkal jobb esélyeket biztosítson a gyógyulásra.


Mikor érdemes gasztroenterológushoz fordulni?


Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés.
Súlyosabb vagy figyelmeztető, ún. "alarm" tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.


A gasztroenterológiai kivizsgálás folyamata:

 

 • A beteg kórtörténete: panaszok-tünetek elemzése
 • A beteg vizsgálata
 • Laboratóriumi vizsgálatok (vér-, székletvizsgálatok)
 • Képalkotó eljárások (hasi ultrahang, szükség esetén hasi CT, MRI vizsgálatok)
 • Endoszkópia (emésztőszervi tükrözés): gastroscopia, colonoscopia,

 

Gasztroszkópia (gyomortükrözés)


A gasztroszkópia olyan vizsgálat, amely során a gyomor-bél rendszer felső szakaszát, azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területét vizsgálják.


Hogyan zajlik a vizsgálat?
A vizsgálat során egy speciális műszert, gasztroszkópot vezetünk a tápcsatornába a szájon át. Az endoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben egy fényforrás és egy videokamera is található, melynek segítségével a vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. A gasztroszkópia kettős célt szolgál: láthatóvá teszi az esetleges elváltozásokat (például kinövés, daganat, fekély, vérzés), és egyes esetekben lehetőség van az adott probléma kezelésére is. Így többek közt eltávolíthatók bizonyos polipok, lehetőség van szövettani mintavételre, biopsziára is. Ezzel a módszerrel a Helicobacter pylori fertőzés is igazolható Éber állapotban a vizsgálat kellemetlen lehet az öklendezés és a levegőbefújás okozta gyomorfeszülés miatt, ezért lehetőség van a vizsgálat bódításban történő, fájdalommentes elvégzésére.


Tudnivalók a vizsgálat előtt


Célszerű a vizsgálat előtti napon éjfél után már nem étkezni. Ha a vizsgálat délután történik, akkor délelőtt lehet tiszta vizet inni, de a cél az, hogy a vizsgálat előtt 6 órával se étel, se ital ne legyen a gyomorban. Hasznos a korábbi – tárgyhoz kapcsolódó – leleteket bemutatni az orvosnak.


Tudnivalók a vizsgálat után


A vizsgálat eredményeiről még aznap tájékoztatjuk. Ha szöveti mintavétel (biopszia) is történt, annak eredménye megközelítőleg két hét múlva érkezik meg. Ha nyugtató injekciót kapott, aznap járművet nem szabad vezetnie. Helyi érzéstelenítés esetén a vizsgálat után még egy órán át nem javasolt étkeznie. Ha görcs, hányás, láz vagy fekete széklet jelentkezne, azt személyesen jelezze mihamarabb az orvosának.


Kolonoszkópia


A végbél és vastagbél teljes hosszának vizsgálata, amely a bélnyálkahártya gyulladás, nyálkahártyafekély, vérzésforrás, rosszindulatú daganat (végbél-, vastagbélrák), rákmegelőző eltérés (polyp) felismerésének legbiztosabb módszere. A colonoscopia során szövettani mintavételre (biopsziára) valamint a polypok eltávolítására is mód nyílik. A colonoscopia a vastagbélrák szűrésének legpontosabb és leghatékonyabb eszköze. 50 év felett jelentősen megnő a vastagbélrák kockázata, a betegek háromnegyede 60 év feletti korosztályból kerül ki. Legalább egy alkalommal célszerű elvégezni a vastagbéltükrözést.


Hogyan zajlik a vizsgálat?


A vizsgálat bal oldalon fekve, egy asztalon történik, melynek során biztosítva van a megfelelő diszkréciót biztosító környezet. A beteg kérésére fájdalomcsillapításra, bódításra van lehetőség, mely az alkalmazott szer típusától függően biztosítja az esetleges panaszok megelőzését. A kolonoszkopia időtartama változó, 15-30 perc lehet. Gyakran levegőt kell fújni a bélbe, mely feszülést okozhat. A vizsgálat közben, illetve utána a levegő távozik, ez teljesen normális. Ezt követően az úgynevezett fektető helyiségben van lehetőség pihenni, majd ismételt orvosi konzultáció után a beteg hazamehet. Célszerű kísérővel jönni, főleg ha fájdalomcsillapítók adására is sor kerül.


Tudnivalók a vizsgálat előtt


A vastagbéltükrözés (colonoscopia) végrehajtásának előfeltétele a bél megfelelő kitisztítása. Vizsgálat előtt 3-4 nappal rost-salakszegény étrend és gyógyszeres hashajtás szükséges. Vizsgálatot megelőző napon délben csak könnyű levest fogyasszon a páciens és ezt követően javasolt a hashajtó bevétele ezt követően bőséges folyadék. Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor a hashajtást beöntéssel is ki lehet/kell egészíteni.
A beteg kérésére a vizsgálat elején nyugtató-kábító-bódító intravénás injekció alkalmazására van mód, amely révén kiiktatható a vizsgálattal óhatatlanul összefüggő kellemetlen érzés.


Tudnivalók a vizsgálat után


A vizsgálat után a beteg 30-60 percig egy diszkrét, kulturált fektető-megfigyelő helyiségben pihen, megfigyelés alatt. Ezt követően az orvosi konzultáció során szóbeli és írásos tájokoztatást kap a vastagbéltükrözés eredményéről. A vastagbéltükrözést követően a beteg otthonában a szokásos módon táplálkozhat, de néhány órás pihenés otthonában is javasolt. Amennyiben orvosától nem kap más útmutatást, a szokásos napi tevékenység másnap folytatható.


Gasztroszkópia/kolonoszkópia előtt tájékoztassa orvosát:

 

 • az esetleges gyógyszerallergiáról,
 • a rendszeresen szedett gyógyszerekről (főleg, ha azok befolyásolják a véralvadást, illetve ízületi gyulladáscsökkentő szerek),
 • a vérzékenységről,
 • az esetleges szívritmus szabályzóról,
 • a fennálló terhességről,
 • a szív – vagy tüdőbetegségéről,
 • a fertőző betegségéről (TBC, májgyulladás, stb.),
 • egyéb, említésre méltó betegségéről.

 

Gasztroenterológiai rendelésünkön kiválóan képzett szakorvosokkal és empatikus személyzettel, korszerű műszerparkkal és kulturált környezetben biztosítjuk a magas színvonalú ellátást az alábbi konzultációs időpontokban.

 

Hétfő               08 - 14 óra
Kedd               14 - 20 óra
Csütörtök        08 - 14 óra

 

Műszeres beavatkozások a szakorvosi konzultációt követően, a szakrendelésen egyeztetett időpontban történnek.

 

Bejelentkezés:


Telefonon: 06-30-437-1283
e-mailben: fizetosrendeles@szentkristofrendelo.hu